piatok 20. novembra 2009

Čo bolo v 90-tych rokoch na Tour de France ešte zaujímavé?

Pre mňa osobne zrodenie legendy týchto pretekov.
V rokoch 1991-1999, ktoré na Tor de France patrili predovšetkým Miguelovi Indurainovi sa nenápadne začala rodiť najväčšia hviezda Tour – Lance Armstrong.
Kto je to? Aká bola jeho cesta k cyklistike? Prečítal som o ňom toho veľa a dá sa toho aj naozaj nájsť veľa, a tak tu nebudem opisovať, to, čo už bolo napísané, ale skôr jednoduchým spôsobom priblížim jeho cestu k prvému titulu na TdF.
Lance sa narodil 18. septembra v Plano Texas, USA.
Detstvo nič-moc, ale to zaujímavé prichádza približne v desiatich rokoch, kedy sa začal zaujímať o plávanie a atletiku. V 13-tich začal s triatlonom a začalo sa mu neskutočne dariť. Je zbytočné o tom vypisovať, stačí sa pozrieť, ako si to 15-ročný Lance rozdáva s Marcom Allenom na Bermuda Triathlon 1987.


V 16-tich sa stal profesionálom a začal si triatlonom zarábať.
V rokoch 1989 a 1990 sa stal národným šampiónom v krátkom triatlone.
Jeho víťazstvo z roku 1989 sa dá pozrieť tu :


To už začal pokukovať po cestnej cyklistike. Keď chodil posledný rok na strednú školu, vykašľal sana školu, aby mohol trénovať s americkým juniorským cyklistickým tímom v Collorado Springs. A tak sa dostal aj na Majstrovstvá sveta juniorov do Moskvy. Tam dieru do sveta neurobil a po prepálenom začiatku skončil v poli porazených v časovke. Ešte v tom roku 1991 stihol získať amatérsky titul majstra USA. O rok na to skončil 14. na Olympiáde v Barcelone a hneď na to sa stal profíkom v tíme Motorolla.
Svoju profi-karéru začal pomerne neslávne posledným miestom na augustovej klasike v San Sebastiane. Asi ho to nabudilo, lebo o dva týždne skončil na svetovom pohári v Zurichu na druhom mieste.
A čo prišlo potom, nabudúce.

POZOR NASTÁVA ZMENA !!!
Keďže tento blog je predsa len osobná záležitosť, tak príspevky, netýkajúce mňa už nebudú uverejňované na tejto stránke, ale na novej :


www.100triathlon.blogspot.com
Zároveň budem veľmi rád, ak si niekedy nájdete čas zavítať na novú stránku a ešte radšej, ak ma budete svojimi podnetmi inšpirovať o čom písať, ako písať, poprípade mi pomôžete, či už napísaním príspevku, dobrou radou, alebo konštruktívnou kritikou.
Vďaka.

Žiadne komentáre: