utorok 11. mája 2010

Zopár chaotických riadkov ...

Ďakujem Vám za podnetné pripomienky. Fakt si to cením, človek naozaj potrebuje nejakú spätnú väzbu, lebo sám človek nemusí rozpoznať, že niečo nie je v poriadku. Ešte raz vďaka.

Dovolím si ale napísať aj môj názor.
Ja si myslím, že v príprave na túto sezónu som mal systém a poriadok a povedal by som ukážkový, žiadne pocity, ale tvrdý plán s jasným cieľom. Žiadny chaos. Doteraz, myslím do Afriky sa salo pripravovať sa podľa nejakých jasných schém, na všetko bolo pomerne veľa času, ale to už teraz nie je. Je normálne, že som mal nejaký útlm, ktorý vyplýval ani nie z prílišného tréningu, ale skôr nepravidelnej životosprávy a nikotínového šoku počas Africkej cesty + chaotické cestovanie. Toto by bolo na dlhé vysvetľovanie. Momentálne sa nachádzam v štádiu, keď sa začínam pohybovať na neprebádanom poli, teraz budú už iba preteky, žiadny čas na serióznu prípravu, proste len ťažiť z toho, čo som doteraz systematicky nadobudol, a robil som to tak, aby to vydržalo celú sezónu.

Neviem, prečo je môj tréning nesystematický? Ani si nemyslím, že trénujem veľa. Veď niektoré juniorky v ČR trénujú aj 2x viac ako ja. Prečo si to myslíte, veď nikto okrem mňa nevie ako trénujem, nikde to nezverejňujem, ani intenzitu, ani objemy ........ :) Veď je to tajné, nie :))))

Ale vážne. Jediné, čo som snáď tento rok zverejnil, tak aby sa to dalo aspoň z časti nazvať "normálna informácia o tréningu" je týždeň po IM South Africa. Tento týždeň bol naozaj nesystémový, vedel som o tom, ale jednoducho niekedy je pre mňa dôležitejšie, vypnúť hlavu, odložiť sporttester a proste sa kochať. A pritom napríklad točiť pedálmi. Pre mňa je to naozaj veľká regenerácia, hlavne psychická a pokiaľ sa pri tom človek cíti aj fyzicky OK, tak prečo nie ....... :). Pre mňa osobne je pocit z výkonu a tréningu ďaleko viac ako výsledok v holých číslach. Robím tento šport práve pre tento pocit, určite nie pre nejaké neustále lámanie osobákov a výsledky sú až na druhom mieste.

Čo je v tejto sezóne nesystémové, možno aj naivné, ten môj bláznivý plán. Uironmenovať sa do alelujaáááá .... :). Ale keď už som to raz povedal, nechcem cúvnuť. Preto som si povedal, že obetujem tento rok len pretekom so žiadnym excelentným výsledkom, nakoľko pri tomto plánovanom množstve pretekov to ani nie je možné. Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale už je to tam ... :) Ak sa to podarí, bude to veľká skúsenosť, priam "gulervúca", a ak nie, tak to bude veľké ponaučenie - tiež gulervúce ..... :)

Napísal som, že teraz tréning bude iba o intenzite (takej primeranej) a oddychu. Myslíte, že je to zlé? Ja si zase myslím, že je to jediný spôsob ako udržať výkonnosť a rýchlosť na akej takej úrovni.

Ale už moc kecám, asi to moc prežívam ..... :). Ale prežívať to musím, veď je to môj život :).

A tréner. Prečo nie? Ale kde? Ako? Cez internet? To sa mi nevidí. Čítať knížky, prečítal som ich kopu, článkov, múdrostí ako na to.

A potom vidíte vo výsledkoch, že McCormac na za posledné 4 preteky 4x DNF. Prečo? Nahovno trénuje? Má nahovno trénera? .... Prečo? Tretine profíkov je počas Irona zle, grcajú, ani len nevlezú do vody, zase prečo? Kto za to môže, všetci majú trénerov a more z nich ide od 10-tich k piatim. Prečo to zázrační tréneri nevyriešia ..... . Prečo?

Asi preto, že je to oveľa komplikovanejšie, ako sa to navonok zdá .... :)

Moje nervy, ale už trepem, ja by som toho ešte popísal .... ale už budem radšej držať hubu.

Strašne som si pri tom uľavil a mám hroznú gulervúcu chuť do tréningu a do pretekov. Dnes musím ešte vydržať, ale zajtra, zajtra si tak naložím ...... strašne sa na to teším, konečne sa poriadne vybujačiť na tréningu a potom na pretekoch. Už sa to blíži a s tým aj moja chuť poriadne si zapretekať, konečne v poriadnych kopcoch a v poriadnom teple, tak ako to má byť ..... :)

Ešte raz veľká vďaka za všetky vaše príspevky. Možno si myslíte, že som arogantný, egocentrický magor, .... . Ja vaše názory fakt počúvam, analyzujem, beriem ich vážne a snažím sa poučiť ....... :)

Dúfam , že Islandská sopka nebude blbnúť a na Kanáre sa dostanem ........

Ale ak ma niekto chce trénovať ...... :))), žiadny problém, budem rád a rád sa o tom porozprávam .......????????????

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Jozo,

fakt Ti doporucujem zobrat si na cesty http://www.amazon.com/Triathletes-Training-Bible-Joe-Friel/dp/1934030198/ref=ntt_at_ep_dpt_2. Nic, tym nestratis mozno si iba potvrdis co robis intuitivne alebo niektore veci prehodnotis. Inak drzim palce a intenzita je teraz pre Teba to prave, ale nomozes ju valit na 20km v behu a na 50km casovke a to vsetko v jeden den.

Drz sa Sonny

Jozef Vrábel povedal(a)...

Už som si ju objednal. Ďík.

ironman povedal(a)...

Ale ze ses rozepsal :) Vzdyt je to jenom IM ne? Drzim palce na Lanzarote. IM

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Jo6ko,
nám se to kecá, když nevíme, co se s Tebou děje :-). Ale z toho, co čtu na tvém blogu, mám pocit, že si moc nakládáš a že by to chtělo trochu ubrat. Ono se nadarmo neříká, že odpočinek dělá mistra.
Každopádně držím palce, ať se Ti letošek vydaří všechny naplánovaé závody v pohodě zvládneš :-).
Tomáš
P.S. Pro Tebe by spíš byla lepší tahle kniha od stejného autora:
http://www.amazon.com/Going-Long-Triathlons-Challenge-Multisport/dp/1934030066/

Brano povedal(a)...

Jozko som tvoj velky fanda a to co robis dobre alebo zle sam vies. Drzim ti palce a vela stastia nech ides dalej ako masina.Brano

Anonymný povedal(a)...

JOZINKO -toto si splodil po mojej navsteve alebo este pred nou? kurnik, nabuduce si dame nejakz :)))))

dufam ze dzeci a manzielka nemali zo mna moc velku traumu :)

MN

Jozef Vrábel povedal(a)...

Marečku, toto bolo napísané už v pondelok a publikované v útorok ráno, takže pred tvojou gulervúcou návštevou.
Inak toto stojí za zaznamenanie. Mareček nás poctil nánštevou a spôsobil nám kultúrny šok :)
Najväčšu radosť (okrem mňa samozrejme) mal náš pes Denis a deti.
Ale predstavte si, že vám zavolá nejaký Nemčík a povie Vám, že za 30 minút je tu a má perfektný nápad, ako prerobiť môjho starého Authora. Prihrmel, zobral dve kladiná, nožík a zopár imbusákov a vytvotil svetový rekord v rozmontovaní funkčného bicykla do podoby holého rámu a jednej krabice súčiastok :))) Potom mi to celé zobral a povedal, nech sa teším ..... :)