streda 25. novembra 2009

Príbeh o šialenom cyklistovi.



„Tak se nám udělalo hezky.“ Povedal klasik. Ale po poriadku. Deň sa začal ako každý iný pracovný deň. Iba na rozdiel od obyčajného priemerného novembrového dňa vyšlo slniečko hneď ráno, žiadna hmla a ja musím do tej blbej roboty. Stojí to za to? Lopotiť sa za počítačom? No, človek sa nejako živiť musí. A tak sa snažím niečo urobiť, ale pohľad mi stále uniká na preslnený deň. Pozerám aj na teplomer. 10 stupňov hneď ráno – to bude krásny deň. Hneď by som sa išiel prehenúť, ale nemôžem, ešte včera som ledva chodil a robotickou chôdzou som schádzal hlavne dole schodmi. Plávať sa do obedu u nás nedá. Tak si dám aspoň zopár klikov, zhybov a brušákov. Ako tak klikujem a brušákujem, rozprúdi to vo mne krv a začína mi poriadne rozpaľovať lýtka. Už viem, že som dnes v robote skončil. Rýchlo zarábam jonťák, zohrievam ho v mikrovlnke a vyrážam. Potrebujem niečo poslať Peťovi Vabrouškovi a tak sa rozhodujem, že spojím príjemné s užitočným. Na najbližšiu poštu v Čechách to mám 25 kilometrov. To bude pekný tréning, krásne vytočím nohy po nedeľnom maratóne. 50-ka to je tak akurát. Vyrážam je krásne a konečne neriešim priemernú rýchlosť, kadenciu a podobné blbosti. Proste sa veziem, voľným tempom a je mi fajn. Po necelej hodinke jazdy som pri pošte v Brumlove. Čo teraz? Jazdí sa mi tak krásne, bola by to škoda skončiť tak skoro. A tak jednoducho mením plán. Namiesto vybavenia vecí na pošte som sa rozhodol, že proste k Peťovi zájdem a vybavím so osobne. Aspoň sa ho opýtam, čo a ako v Arizone. A tak idem. Kto niekedy išiel z Brumlova cez Slavičín a Luhačovice do Zlína vie, že sú to kopce ako prasa. Stále a stále. Hnusné 1-2 kilometrové stupáky 14-20%. Ale dnes mi nevadia. Krásne si ich cvrnkám na najľahší prevod a užívam si jazdu. A už som v Zlíne u Peťa. Na tacháči 76km. Peťo v noci dorazil z Arizony a zastihujem ho akurát pred domom. Hovorí: „Ja mám teraz akurát polnoc, tak sa ideme naobedovať.“ Vybavujem, to čo mám, prehodíme pár slov o Arizone a vyrážam naspäť. Cesty späť som sa trošku bál, ale stále je to krásna jazda. Jediné, čo mi vŕta cestou v hlave je, prečo doobedu fúka západný vietor a poobede východný. To je záhada. A ja sa vždy vyberiem blbým smerom. Ale dnes to nie je žiadny uragán, takže to nevadí. Domov prichádzam so zotmením ale s výborným pocitom. Prijemne vyvenčený, s minimálnou únavou. Proste bola to krásna cyklistika. Prešiel som 152kilákov priemerkou 27,3km/h na priemerných 132 tepoch. Takže nakoniec z toho bol aj celkom slušný tréning, hlavne ak uvážim, že prevýšenie bolo odhadom takých 1500m.
Keby mi niekto povedal, že koncom Novembra si zájdem tohtoročný najdlhší cyklistický tréning, tak by som mu povedal, že je totálny šialenec. Veď to sa v Novembri nerobí. Keď som dnes ráno vstával, tak som si hneď povedal, že dnes netrénujem. Ale ako vidno, všetko bolo nakoniec inak, tým šialencom som bol nakoniec ja a keď triatlonista ráno povie, že netrénuje, tak si trošku zaposiluje, aby prišiel na iné myšlienky, prevezie sa na bicykli a večer si pôjde zaplávať.

22 komentárov:

Ječmínek Máselník povedal(a)...

Pepo, tento směr větru je prostě standard. Jezdím to v létě denně do práce zpět. Prakticky pořád proti větru. Ale když to párkrát do roka foukne opačně...

Anonymný povedal(a)...

A inac vsetko ok? Tolko som nepresiel pomaly naraz ani v aute.A este mi povedz ze si isiel na flasu iontaku a horalku. Ty si magor ale klobuk dolu.Miro

Jozef Vrábel povedal(a)...

Išiel som to dva rožky so syrom a šunkou a dve fľaše jonťáku. Jednu 0,9litrovú a druhú 0,5litrovú termofľašu. Veď som chcel ísť 50km. Po ceste späť som sa zastavil na benzínke v Luhačoviciach na bagetu, liter multivitamínového džusu a jednu kávu :))).

Anonymný povedal(a)...

pracujuci clovek ti moze len zavidiet:) asi som sa mal lepsie ucit.

Jozef Vrábel povedal(a)...

No, ono je to zložitejšie. Ja som v práci teraz a ešte hodnú chvíľu budem.

Anonymný povedal(a)...

no pokial stihas 6h bike a k tomu posilovat a plavat,tak toho uz dnes vela nespravis,chlapec je za vodou resp.ve vate:))

Jozef Vrábel povedal(a)...

Vidíš, a ty ma ešte k tomu vyrušuješ a ja ti musím odpovedať :)))).

Anonymný povedal(a)...

chlapci,vam mozem len ticho zavidiet,v druhom zivote si vyberiem inu skolu:)schimi

Anonymný povedal(a)...

Konečne si prezradil niečo z tréningu od Challange Barcelona. Ked toto robíš v novembri, čo budeš robiť v apríli? Ondriško

Jozef Vrábel povedal(a)...

To je jednoduché. V apríli budem pretekať.
Ale toto bol výnimočný tréning, lebo bolo výnimočné počasie a mal som výnimočnú chuť a výnimočne som nemohol ísť behať.

zombice povedal(a)...

Uz v aprili, nebo i driv? :) Kampak te Peto V. vezme na vylet??? :-)))

Anonymný povedal(a)...

Ako citam tak tvoje objemy a treningove metody "irituju" par tipkov tak len v tom pokracuj.Len aby ti nedosla para.To sa potom lokomotiva velmi tazko rozbieha.A inac dnes je tiez pekne. Nebude bike?
Miro

Jozef Vrábel povedal(a)...

Zobmice:
to je ešte ďaleká budúcnosť :)))
Miro:
bike bude, dúfam, že aj beh (skúška) aj plávanie aj posilovanie (ale iba také domáce)

rk povedal(a)...

Mezi Luhačovicemi a Zlínem znám několik vyloženě regeneračních kopečků. Ona vůbec taková skoro šestihodinová vyjížďka po maratonu zní regeneračně. Koho mi to jen připomíná..., že by Petra V.? Uznale pokyvuji hlavou. Máš můj velký obdiv.

S tím protivětrem je vysvětlení velmi prosté. Pokud jedeš normální rychlostí, rozuměj jako já, někdy foukne i do zad. Pokud jezdíš rychleji než vítr, budeš cítit čelní protivítr vždy. Je to kruté a nespravedlivé, vím :-D

Anonymný povedal(a)...

uz prestante,lebo ked sedim v praci a citam tvoje treningove davky Jozef,tak mam depku.Ked sa ty nedas buducu sezonu do kategorie profi,tak zahajim protestnu hladovku:)schimi.

Jozef Vrábel povedal(a)...

A práve preto, aby si nezahynul od hladu ... . Veď nech je sranda:)))

Anonymný povedal(a)...

budes profi next year?:)tak to bude ine kafco,to sa mi paci,schimi

Aldmaan povedal(a)...

Pěkný výlet Pepo :-). S tím větrem je to jasný, na kole vždy fouká proti a je to do kopce :-). A kolem Luhačovic jsem na kole nikdy nejel, ale loni jsem tam jel pro tchána do lázní autem a jsou tam pěkný kopce :-).
A za jaký profesiální tým budeš jezdit?

Jozef Vrábel povedal(a)...

Aldaman:
To je tajné, dokonca také tajné, že to ešte neviem ani ja. Ale hneď, keď sa to dozviem, dám ti vedieť :))))).

Aldaman povedal(a)...

Tak to je dobře, hlavně vybírej pořádně, ale zase ať nepřebereš :-D.
A i kdyby jsi nic nevybral, nic si z toho nedělej, já také nejsem nikde registrovanej :-).

zombice povedal(a)...

Jedine Loko Nymburk je ten spravny oddil :-))))

ironman povedal(a)...

zombice ma pravdu, spravny, ale chudy oddil :D