pondelok 23. augusta 2010

Zopár riadkov

Už dlhšie som nič nenapísal a tak niečo skúsim zosmoliť.


Hneď po Slovakmane bolo načase zaradiť nejaké to voľno a aby z toho bolo naozaj voľno, tak som sa poistil, aby som odišiel niekam ďaleko a bez bicykla. A tak som 6 hodín po návrate z Nitry už znovu sedel v aute, tento krát z celou rodinkou a mierili sme na bratislavské letisko, kde sme naberali smer Afrika - Tunisko - Monastir - Hammamet ... :)

To malo byť zárukou dôkladného oddychu po našom letnom bláznení :)


A tak aj bolo, prišiel som totálne zlikvidovaný, na druhý deň som vyfasoval teplotu a hrozné bolesti hrdla, na tretí deň aj nechutný kašeľ a už to bolo na prieduškách ... Volal som doktora, ten mi hneď pichol nejakú inekciu, nasadil antibiotiká a ďaľšie lieky a bola dovolenka ako sa patrí. Neviem, či v tej inekcii bol nejaký zázrak, ale z úplnej trosky sa v priebehu asi troch hodín stal zo mňa opäť funkčný človek a večer som už mohol byť pri mori a na detskej disco :)))

A potom to už bolo dobré ... takže som stratil iba jeden a pol dňa z 12-tich ... žiadna tragédia.

Tunisko bolo vyslovene o ničnerobení, žraní a pohode ... slovom bolo to výborné ... ku koncu až nudné a tak som už opäť skúšal niečo robiť. Plával som stále, aj keď iba pomaličky a krátko, ale na záver so 3x vybehol - 2x naboso po piesku a raz na rozpálený asfalt. Vôbec to nebolo ono, doslova som sa vliekol a pri tom tepy neskutočnéééééé, proste nemá to cenu ... únava je obrovská, forma nulová ... táto časť sezóny je definitívne odpískaná ....


Zato detičky pod mojim "vedením" urobili obrovský pokrok v plávaní. Margarétka zvláda pekne kraul, znak, prsia a vie sa potopiť "hlavou dole do 2apol metrovej hĺbky", Jožko konečne pochopil, že kraul je lepšie plávať zo zanorenou hlavou a tak urobil konečne ten rozhodujúci krok a podstatne zrýchlil, ale hlavne vydrží oveľa dlhšie ... musel som sa pochváliť, proste mám z nich neskutočnú radosť.


Na dovolenke som sa stal totálnym ignorantom internetu aj mobilu, ani jedno som tam ani raz nezapol ... proste som sa chcel venovať iba rodine a oddychovať ... snáď sa to podarilo.

Po príjazde domov som samozrejme zapol internet a preštudoval, čo sa vlastne udialo v tom našom malom triatlonovom svete. Po skvelom a výborne organizačne zvládnutom Slovakmane neštekol ani pes, iba zopár "vychytralých všetkoznalcov na etriatlone" zase podrobilo kritike to, o čom nemajú ani páru.

Tu sa musím pristaviť. Na dovolenke som predsa len napísal obsiahly race-report, ale nejdem ho ani uverejňovať (je to aj tak neaktuálne a je to nuda ... po deviaty raz v tomto roku to isté), radšej niečo napíšem o tom našom Slovakmane, lebo som bol naozaj dosť znechutený tým, čo som si musel prečítať. Prosím berte to iba ako moje silne subjektívne názory, z ktorými nechcem nikoho uraziť.

Podľa mňa je Slovakman dlhodobo najlepší dlhý triatlon na okolí so skvelou organizáciou a určite najlepšou kvalitou pretekárskeho poľa ... stačí sa pozrieť na výsledky za posledné ročníky ...

To, že sa počet účastníkov nemôže dostať nad 100-ku je strašná škoda, tento pretek si to rozhodne zaslúži a je schopný zvládnuť v pohode aj 300 borcov

Je veľká škoda, že sa mu do termínu votreli iné preteky, pred 3-mi rokmi Lipno, potom Bigman ... pričom v kalendári je určite kopa miesta ....

Slovakman bol tento rok trošku kratší, ale to si myslím neuberá nič na športovej úrovni výsledkov ... a len ako poznámka, nebol to žiadny 3/4 IM, plávalo sa min 4km, na kole sa išlo 168km (o 9 menej ako je to tradične) a maratón je v Nitre presný.

Len tak zo srandy ak ide borec 36km/h tak tých 9km mu trvá presne 15 minút a vo vode sa zdržal naviac cca. 3 minúty, takže stačí si pripočítať k výslednému času cca. 12 minút a máte trať "klasickej Nitry" . Okrem toho, tento rok sa išiel "kopcovitý" úsek nie 5x, ale 6x, 5x sa navyše točilo okolo kužeľa a 5x sa prechádzal asi 500metrový úsek po panelovej ceste za letisko s množstvom zátačiek, kde priemer klesal asi najviac ... to len tak pre objektivitu ... nič viac tým nechcem povedať. Kto tam bol vie a kto nie urobil chybu :)

Už som raz niekde písal, že IM nie je o osobákoch a o čase. Myslím, že Ironmani sú čestní ľudia a "osobák" z Nitry uvedú s poznámkou o dĺžke trate ....

Ale hovoriť o osobákoch? Veď to je smiešne, veď každý pretek je iný, aj keď je na tej istej trati ... veď hlavným "nepriateľom" ironmana je počasie, teplota, vietor, ale veď to všetci vieme ... Stačí sa pozriať na môj čas, zdá sa byť slušný, aj po pripočítaní tých na neviem napríklad 12 minút a pri tom som išiel úplne zle, vo vode zúfalstvo na kole žiadna naozajstná sila a iskra a na behu odovzdať všetko čo ešte v nádrži zostalo a verte tomu že tam toho už po posledných pretekoch moc nebolo. Ten kto si skúsil dva IM po sebe vie a ten kto tri IM vie ešte viac :) ... Proste, boli výborné podmienky, takmer bezvetrie, zamračené, suché cesty a teplota 17 stupňov, malé a krátke depá ... proste ideál na rýchly čas ... takéto podmienky človek nájde iba "doma" ... takže ak sa chce niekto hnať za osobákom von a odjazdí cyklistiku s čistým svedomím ... nepochodí - verte, vonku je to všetko náročnejšie, o pretekoch mimo Európy ani nehovorím ... Prečo sa potom konajú preteky typu Nice, Lanzarote, Malaysia, Embrunman, nikto si tam nikdy nezajazdí osobák a pri tom sú také obľúbené ... asi preto, lebo skutoční ironmani po "osobákoch" nejdú, to by boli potom všetci na štarte v Podersdorfe :))) ... aj to iba keď je zima, nefúfa a nie sú vlny :)))) ... inak to predsa nemá cenu :)))

Ale dosť, proste si myslím, že skvelý Karolov výkon (ktorý porazil všetkých rozdielom triedy) zostal úplne niekde v zabudnutí a diskusia pod článkom o jeho výkone bola totálne od veci.

Vlado a Paľo s ich teamom zorganizovali úplne skvelé podujatie (pre mňa osobne najlepšie v tomto roku). Ďakujem vám chlapci a dúfam, že svoj boj nevzdáte ... Slovakman určite svoje miesto na svete má ... a keď nás bude nabudúce viac, určite budú aj tie TOI TOI-ky

Teraz zase z iného súdku :
Strašne som sa tešil, že tento víkend pôjdem na môjho obľúbeného Pilmana, ale žiaľ musím to nechať tak. Neviem, čo by som tam robil, myslím, že by som to do cieľa pod 5 hodím asi ani nezvládol ... nejde mi to, nevládzem a probléby z hrdlom sú tu stále a tak musím iba pomaličky a opatrne a hlavne poriadne oddychovať, aby zo záveru sezóny ešte niečo bolo, lebo ešte nás s mojim Marečkom čakajú 3 preteky, ale to až v Novembri ...

A ešte pre tých, čo nepôjdu na Pilmana je tu v sobotu v Bratislave Triatlon pre všetkých s množstvom sprievodných akcií a detských pretekov, alebo pre tých najželeznejších tradičný Podersdorf (prídte si to rozdať s Nemčíkom) ... takže neváhajte a triatlonujte a ak nemôžete pretekať (ako ja), tak aspoň príďte fandiť ...

13 komentárov:

Sokolík povedal(a)...

Trošku jsem se zastyděl, že jsem Slovakmana ještě nepodpořil svou účastí. Ten triatlonový svět je u nás fakt ještě malý a dokud nebude na Slovakmanovi více než 200 lidí je potřeba každý kus :) ...dám tak hned dva celé :) ( ale tím tady spíše pobavím :))

Ječmínek Máselník povedal(a)...

Tož Pepo doufám, že díky zanedbané léčbě nepostoupíš podobné martirium jako já. Druhý týden na ATB a furt dost na pytel :-(.
Tak doufám, že se Ti to vyhne.

Anonymný povedal(a)...

Jožo, moc pěkně napsané. Článeček který pohladí.
Taky mě mrzí "erudované" vyjadřování k Slovakmanu těch, kteří tam nikdy nebyli a jen svým plácáním odrazují druhé od případné účasti. Ale takový svět bohužel je :-( Blbost je neomezená, rychlosti světla skoro rovna.
Tak se drž, uzdravuj a regeneruj. A na podzim hodně zdaru ;-)
Téčko

Anonymný povedal(a)...

oapt super clanok Jozo, z pozicie organizatora ti dakujem:) ale ten report by mohol kludne byt ;) Juro

zombice povedal(a)...

Tak ti nevim Pepo jestli tu kritiku si ty a nekteri lidi neberou nekdy k srdci az moc vazne. Na etriatlonu bylo k clanku o Slovakmanu cca 50 komentaru. Kdyz sem spocital jen kritiky, tak tech bylo cca 5 (jeden na Karola, 4 na poradatele - jirka, uchyl kolobka, zanik a dejme tomu ze i David Sajner). Ostatni komentare se bud Slovakmana vubec netykaly (debata o Rothu) nebo poradatele chvalili, popr. byly takove neutralni. Me se taky treba nemusi libit to, kdyz o Moraviamanu porad pises jako o nejlehcim dlouhem triatlonu (evidentne se jezdi i lehci, viz Nitra ;) ) kdyz Peta Vabrousek ma na to uplne opacny nazor, ale nebudu kvuli tomu nastvanej. BTW. nevim v cem jsou Otrokovice lehci nez treba Regensburg, kde je ozajstna cyklistika a kdyz srovnam casy na kole nekterych borcu co jeli letos oboji tak mi to tvuj nazor rozhodne nepodporuje ;)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Honzo si úplne mino. Za prvé, ja vôbec nie som naštvaný, iba som si napísal čo sa mi chcelo.
Vôbec som nenarážal na "kritiku" na etriatlone - to ma vôbec nezaujíma, vadilo mi, že sa píše diskusia pod článok o Karolovom výkone na Slovakmane o dlžke trate v Rothe a podobné stupídnosti, o tom ktorý je kratší a ktorý je dlhší a o nejakých nezmyselných 10 percentách :)))
Čo sa týka môjho názoru na Moraviamana, neviem prečo to tak hrotíš, možno som niekedy napísal, že Moraviaman je pretek s ľahkou cyklistikou a to rozhodne je. Ľahkosť cyklistiky je čisto subjektívny názor, niekomu setí jedna a druhému iná trať. Jasné, že Vabrouchovi sedí Nitra, aj Karolovi, sú to silový jazdci, mne Nitra vôbec nesedí a veľmi sa tam vytrápim. Otrokovice mi sedia oveľa viac, v podstate sú tam také malé vlnky a 12x krátky kopček v dĺžke asi 300metrov. Inak, určite som nikde nanapísal, že Moraviaman je najľahší triatlon, pre mňa je ťažký ten, keď ideš úplne na limite a nie ten ktorý má veľké kopce. Práve toto si myslia mnohí "pretekári" a pri tom je to sprostosť. Kopce nerobia triatlon ťažším, len niekomu sedia viac a niekomu menej.
A porovnávať Moraviaman a Regensburg? Zase porovnávaš časy - to je úplne zlé. Regensburg má dva naozajstné kopce, ktoré ťa poriadne spomalia. Tento rok fúkalo v Regensburgu podľa mňa veľmi priaznivo, to znamená protivietor keď si bol schovaný v lese a išiel si do kopca a na otvorených rovinách fúkalo vyslovene do chrbta a 2200 pretekárov na trati tiež urobí svoje, chceš či nechceš stále s niekym ideš a si podstane viac schovaný ako na Moraviamane. Tak asi tak, nie je číslo ako číslo, preto sa na čísla vykašli a bav sa športom a menej analyzuj.
A nebuť naštvaný, Moraviaman je spolu s Nitrov môj najobľúbenejší pretek :)

Anonymný povedal(a)...

no Pepo, podle me to teda hrotis svym prispevkem ty, mozna si to po sobe precti, me osobne si se docela dotknul. Nejaka Linda napise totalni pi... o tom, ze kolo v Rothu ma 165km, ja nameril 182km a z toho vznikla debata. Ty nas (podle me vcelku same sve kamarady-me, jecminka, Davida...) svym prispevkem tady docela sestrelis. Nejde o nic, jasne, jsou to jenom zavody, ale stejne me to od tebe prekvapilo. To co napsal Honza podle me zase tak uplne z cesty neni. Mej se IM

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ale chalani, to snáď nemyslíte vážne. Snáď nikoho nezostreľujem. Proste som napísal, čo si myslím na blogu, kde je na to zrovna adekvátny priestor (ak nie tu, kde potom). Jasné, že keď niekto napíše blbosť o dĺžke trate, tak mu niekto, kto o tom niečo vie, odpíše že trepe hlúposti. Potom sa tam hromadí spam a ... Ja som iba napísal, že sa mi tá diskusia nepáčila, lebo pod týmto článkom nemala čo robiť, nič viac a nič menej.
Chalani sorry, vôbec ma nenapadlo, že sa vás to dotkne. Poznáme sa už snáď nejakú tú dobu a to posledné čo by som chcel, je sa vás dotknúť.
Použil som možno "menej diplomatické" vyjadrovanie, ktoré, keď to niekto číta vyznieva expresívnejšie ako keby to bolo len tak verbálne povedané ...
Ale snáď to bude dobré, nie? :)))

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Jozef, blog mas prave preto aby si na nom písal čo Ty chceš, takže len pokračuj dalej v písaní.Som presvedčený, že pravidelní čitatelia Tvojho blogu ho čítajú práve preto, že chcu počuť Tvoje názory.
Uvítal by som aj ten 9.report, ved jeho spísanie iste zabralo menej času ako Slovakman...
Držím palce, nech si čím skôr v pohode. Ondriško

Sokolík povedal(a)...

Každý z výše diskutujících si teď povinně půjde odběhnout dvacku, aby vás přešli roupy :)

zombice povedal(a)...

Pepo ja nejsem nastvany, ja to jasne v mem komentari napsal ;) Jen me udivuje absolutni rozdilnost nazoru dvou spickovych triatletu kdyz Vabr podle idnes na otazku: "Je otrokovický závod těžký?" odpovida: "Zdejší trať je jedna z nejtěžších...." a rozepisuje se tam vlastne jen o kole ;) Ja bych treba radsi jel na 180 km 2x po sobe St.Hilary nez Otrokovickou trat :)
A k tem srovnanim, cislum a analyzam :) Me by bez toho proste sportovani nebavilo.. Ja klidne priznam ze na nektery treninky se mi vyslovene nechce a i pri treninku se trapim a nebavi me to. K cislum se jak bych to rek, upinam? :) Mozna i kdyz to asi presne nevystihuje co sem chtel, mam to tu rozepsany asi 3 dny :D Proste kazdy sme nejaky a kazdyho bavi neco jinyho.. Ja proste pocitam, porovnam a tak ;)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Honzo, to absolútne OK. Akždý to musíme robiť tak, ako to ho to baví.
Už si skončil sezónu, alebo plánuješ ešte niečo?

zombice povedal(a)...

Jelikoz sem sezonu vlastne ani nerozjel, tak se neda mluvit o tom, ze bych ji skoncil.. Momentalne sem ve stavu, ze nevim co dal. Asi bych se potreboval k necemu se upnout :) treba podzimnimu maratonu, ale nejak chybi vule a prebyvaji drobnustky zdravotnich problemu.