nedeľa 22. novembra 2009

Môj prvý maratón, alebo "Už nejsem panic"

Ahojte priatelia.
Mám to za sebou. Môj prvý maratón. Vybral som si asi ten najbrutálnejší, aký sa dá (myslím z tých domácich).
Bol to 7. ročník Maratónu Perly Karpát v Trenčianskych Tepliciach. Beží sa na certifikovanej trati, slušne povedané kopcovitej. Celkové prevýšenie trate je 664metrov.


Výškový profil.


Mapa trate.
Náročnosť ani nie je daná celkovým prevýšením, ale skôr dvojnásobným výbehom kopca Machnáč nad Trenčianskymi Teplicami. 2x sa beží 14% stúpanie (aj klesanie) v dĺžke cca. 1800m. Ťažko povedať, či je horšie stúpanie, alebo klesanie.
Prišiel dokonca aj Vl001, len som ho nestihol pri dobehu (zohrievali sme sa s Demim v aute)a potom ho už nebolo, škoda.
Ale po poriadku.
Ráno poriadna zima 2,5 stupňa a boľavé hrdlo - super kombinácia. K tomu stále rozhasené lýtkové svaly a kopce predo mnou.
Ale povedal som, že pobežím, tak som bežal.
Každý deň u nás vychádza slnko tesne po dvanástej, keď ustúpi hmla a preto som zvoli light oblečenie. Kraťasi a krátky rukáv v kombinácii s cyklonávlekmi na ruky, ktoré som plánoval zhodiť, keď výde slnko. Ale ono nevyšlo a bola poriadna kosa a to po celý deň a hmla a mokro, proste hnus.
Ale je tu štart. Som si poriadne vedomý svojho handicapu a tak začína veľmi opatrne. Tepy nepúšťam nad 155 a bežím v podstate takým rýchlejším klusom. Ale aj tak sa usadzujem na 4. mieste a takto prichádzam pod prvé stúpanie na Machnáč. Vybieham ho maličkými krôčikmi, nie zrovna optimálne, ale viem, že musím šetriť lýtka. Celé šetrenie sa končí na vrchole, kedy nasleduje 14% klesanie a poriadne dlhé. Rozbaľujem to naplno a nohy dostávajú svoje, ale za to poriadne letím. Na konci klesania som doletel som až na tretie miesto a je tu opäť stúpanie do Petrovej Lehoty. Nie také prudké, ale za to dlhé. Tam je otočka a znova je tu zbeh dole. Zase to poriadne rozbaľujem a dostávam sa na krátky čas na druhé miesto. Poto dva kiláky zvlneným profilom a zase je tu Machnáč. Šetrím sa a bežím tak, aby tepy zostali OK. Opäť som štvrtý. Na vrchole som úplne v pohode a môžem to zase rozbaliť. Ale nie. Už to tak nejde. Nohy tvrdšie a tak proste bežím dole tým hnusným 14% klesaním ako môžem, ale pomaly to nebolo. Je tu značka polmaratónu a väčšina kopcov je za mnou. Čas je 1:30:55. Super, dnes to nebude také zlé. Ale je. Po zbehnutí sú nohy našrot. A nasleduje mierne tiahle stúpanie – asi 100 výškových metrov na 8mich kilákoch. Ale dajú zabrať. Na vrchole (cca.32. kilometer) viem, že to bude už iba desaťkilometrové mierne klesanie, takže by som sa mal do cieľa nejako domotať. Nohy tvrdé ale bežím. Už iba dva kilometre, som v Tepliciach, už iba jeden a tu ma predbieha jeden pretekár a dostávam sa na piate miesto. Nie je šanca sa ho udržať a tak to nechávam tak a s kľudom dobieham na piatom mieste v čase 3:05:21. Priemerný tep je 156bpm. Som spokojný. Manželka ma víta v cieli, čo viac si želať. Takže takýto bol môj prvý „hladký“ maratón.

Ale nedá mi nespomenúť.
Maratón Perly Karpát je maličký, pekný pretek, organizovaný bežeckým nadšencom, bez nejakej vážnej podpory. A v štýle „ak nemôžeš pomôcť, aspoň uškoď“, sa počas preteku objavil pravdepodobne majiteľ budov a parkoviska, kde sa konala prezentácia, boli sprchy a kde všetci parkovali. Sprchy zatvoril, z parkoviska každého vykázal. Proste hrôza. Nemám čo dodať.
Dobehol som celkovo 5. v čase 3:05:21, a sranda je, že prvý v kategórii do 40rokov. Proste tam bola kopa rýchlych starých dedkov :)).


Tu sme aj spolu s Demim pri vyhlasovaní. (Demi skončil 10. s časom 3:24 aj nejaké drobné)


Ešte pridám záznam z testera - výškový profil/čas a tep/čas

23 komentárov:

Vl001 povedal(a)...

Tvoje auto jsem neviděl, myslel jsem, že už jste pryč :-(

Anonymný povedal(a)...

Pekny cas, ja zacinal na solomaratonech na 3:04h, z bezneho IM treninku. Pod 3h to stahnes hnedle, jakmile dojedes nekam na rovinu. IM

Jozef Vrábel povedal(a)...

Musel som ho preparkovať, prečo? O tom napíšem v príspevku, ale dokonale sa ukázala naša Slovenská malosť a úbohosť. Boli sme s Demim strašne rozbití a vymrznutí a tak sme sa museli zohriať v jeho aute a žiaľ sme ťa prešvihli. A to som ťa chcel zavolať k nám domov na obed - už bol aj nachystaný :)). Dúfam, že si OK a teším sa na príspevok na tvojom blogu (teda dúfam, že si si to vychutnal).

Jozef Vrábel povedal(a)...

Michale, uvidíme za 3 týždne v Žiline - to by mala byť rovina, ale zase bude 19.12 :)). Takže, či to bude rýchle je otázne.

Anonymný povedal(a)...

Ty jo ty do toho teda des :) Na druhou stranu, ono i v kopeckach se da bezet svizne, vsak v Benesove jsem pred mesicem pri maratonu prekonal prevyseni 540m a dalo se stejne bezet pod 3h. Zalezi dost na priprave a vyladneni. Co unava z tech dvou pulmaratonu, to mi prijde byt masakr. IM

Jozef Vrábel povedal(a)...

Tie dva polmaratóny som poriadne cítil, fakt som si nebol pred štartom istý, či dobehnem. Stále som cítil bolesť v lýtkach a to ma dnes hrozne limitovalo. Do kopcov som musel len tak cupitať, krátkymi krokmi a po treťom prudkom zbehu na 22. kilometri som ma nohy tak rozbité na padrť. Potom to bol už len boj s bolesťou, srdce a plúca by mohli pridať, ale kombinácia rozbité nohy a brutálna zima si vybrala svoje :)).

Ječmínek Máselník povedal(a)...

Pepo, Ty už mi trochu příjdeš jako R2D2, akorát toho rozbili v průběhu Hvězdných válek:-). Krásný výkon, řekl bych, že s neběžcem je konec:-)

Anonymný povedal(a)...

Rikal jsem si, ze to muselo ten vykon ovlivnit. IM

Jozef Vrábel povedal(a)...

To vieš, že ovplyvnilo. A poriadne, nehovoriac o tom že v noci ma chytila poriadna bolesť v hrdle, takže som poriadne ani nespal a striekal do hrdla Florsalmin a jedol Septolete. Ráno som to zakončil Bioparoxom a išlo sa na preteky (ale to nemalo výrazný vplyv).

Anonymný povedal(a)...

heh tak som ta na 1. stupani na Machnac identifikoval spravne na zaklade fotiek z tvojho blogu :-).

Sprchy a parkovanie tazko povedat kde sa stala chyba. Mam na to nazor, ale to sem nepatri.

Dufam, ze bola aspon podpora mesta aj ked ...

gratulujem
divak z Perly Karpat

aldaman povedal(a)...

Gratulace k pěknému osobáčku. Jen by mě Pepo zajímalo, kde je u tebe hranice kdy to jde a kdy ne. Zatím jsi pokaždé nevěděl jak dopadneš, že nedoběhneš a pak je z toho čas jak víno. Takhle rozhodně "neběžec" neběhá :-). Jsi prostě dobrej :-).

Jozef Vrábel povedal(a)...

To máš ťažké Aldamane. Predsa to bol prvý maratón a určite nie oprimálny na začiatok. Ale každý nejako začíname :-). Podľa IM maratónov som vedel aké tepy by som si zhruba mohol dovoliť, aby som neprepálil a to bola jediná taktika, okrem šetrenia lýtok v kopcoch. To, čo z toho nakoniec vyliezlo je dôsledok pripnutého štartového čísla ... . S ním je to vždy rýchlejšie ako si predstavuješ, aspoň by malo byť :)).

aldaman povedal(a)...

Ale dobrý čas na prvomaratonce ne, spokojenost je ne?
Já také běžím v závodech rychleji než v tréninku, ale zas ne tak rychle jako ty :-).

Jozef Vrábel povedal(a)...

Spokojnosť je maximálna. Bral by som všetko pod 3:20.

Anonymný povedal(a)...

Tak si sa rozhodol v maraton bežať na plné gule. Aj ked je to kopcovitý maraton, záver je z kopca a tam sa to dá pekne rozbaliť. Škoda že si kone v prvej polke nebrzdil, rýchlym rozbehnutím si sa zbytočne pripravil o lepší čas aj umiestnenie. Ked Ti to teraz tak dobre behá, tipujem že v bazéne riadne makáš.Ondriško

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ondriško:
Ty ma máš nejako moc prekuknutého :-). Presne tak, makám hlavne v bazéne. Buším silu a pilujem techniku, nech to v lete trošku vyzerá:-).

Anonymný povedal(a)...

Ale nie, len zaiste nie som sám kto pozorne číta čo dávaš na svoj blog a sleduje Tvoje snaženie v treningu a pretekoch. A sám mám veľmi dobru skusenosť s kombináciou behu a plávania, ked makám na plávaní tak sa mi aj o dosť lepšie behá--ked som teda zdravotne v poriadku. Robíš aj bežecké cvičenia na zlepšenia techniky a pravidelne vybehávaš stúpania či kopce? Ondriško

Vl001 povedal(a)...

Pepo, pozvání na oběd bych musel odmítnout, po doběhu jsem toho měl dost a byl jsem rád, že jsem se dokázal převléci a mohl vyrazit domů:-) Ale je to k vám kousek, třeba se brzy zase potkáme...

Jozef Vrábel povedal(a)...

Už áno. Začal som v októbri. Ale stále som ešte moc tuhý, ale pracujem na tom. Presne si to trafil: ABC + SBC a k tomu kopce+preteky - to je cesta. Najhoršie ale je, že po takom to maratóne môžem aspoň na 5 dní na výbehy kopcov zabudnúť :-).

Anonymný povedal(a)...

Jozko kam ty spejes? Ty dries za 10tich.

Anonymný povedal(a)...

chalanisko,makas jak o zivot,vsak to ani profici tolko nenatrenuju.Len nie ,ze sa das buduci rok do age group,lebo tam uz pri tychto davkach nemas co robit:)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Tiež nad tým rozmýšľam :))).
Hlavne potom, čo WTC zmenila pravidlá pre PROFI a zaviedla Profi-lienčné poplatky. Je to v podstate výhodné, na začiatku roka zaplatíš 750dolárov a štartuješ si kde chceš a koľko-krát chceš. A nejaká tá antidopingová kontrola ma tiež nerozhádže :))).
Profi forever!!!

Anonymný povedal(a)...

to ano,pokial pojdes 3 a viac IM,tak ano a kedze ty si to uzivas,tak urcite pojdes:))