sobota 12. decembra 2009

Beseda o triatlone v základnej škole.

Stalo sa to, čo by som si noikdy nebol pomyslel. Na základnej škole, kde je môj syn prváčikom ma požiadali, či by som deťom neurobil prednášku o triatlone. Ono sa to povie, ale skúsil som to. Doma nachystal množstvo fotografií, tématicky rozdelených na jednotlivé disciplíny a priebeh preteku a nahral na USB. Vyobliekal som sa ako triatlonový "drsňák" :))) - bežkárske nohavice a cyklistický dres s motívom "Challenge Barcelona". Nabral z domu všetky tie triatlonové serepetičky ako bicykle, kolesá, cyklistické prilby, tretry, neoprén, Point Zero, plavecké okuliare, tenisky, fuelbelt, gely, tyčinky, pitstop a ja neviem ešte čo .... a vybral som sa do základnej školy.

V škole som rýchlo predviedol prestavbu jednej s učební na triatlonové EXPO a začali prichádzať deti. Z každého ročníka prišlo zopár žiakov, na moje prekvapenie učebňa bola úplne plná, nepomohli ani prinesené lavice, sedelo sa aj na zemi. A začal som. Ja som taký typ, že som radšej ticho ako nahlas, ale keď sa už raz pustím do reči, niet tej sily ma zastaviť(asi pozostatok mojej krátkej učiteľskej minulosti:))) ). Detičkám som porozprával o jednotlivých disciplínach, o krátkom aj dlhom triatlone, o havajských nadšencoch o pretekoch, o tréningu, o strave o vybavení. Ušlo to naozaj veľmi rýchlo. Potom sa strhla neviazaná diskuzia. Hádajte aká otázka padla prvá. A že deti !!!??? "Koľko stoja také bicykle."  Besedu som zakončil dokonca krátkou autogramiádou - proste zvláštna situácia. Neviem, či som bol zrovna ja kompetentný na takúto debatu, ale boli sme všetci HAPPY - a to je fajn.

10 komentárov:

rk povedal(a)...

Otázkou a odpovědí:"Koľko stoja také bicykle?", asi došlo k prudkému nárůstu krevního tlaku rodičů budoucích zájemců. :-)

Ty jedeš, Jožko! Když si odmyslím profesionály, kteří mohou působit jako z jiného světa Terminátorů, Supermanů a Ironmanů, nevím o nikom vhodnějším, kdo by dokázal naši ušlechtolou zábavu nabídnout s větším nadšením.
I když... po letošních Otrokovicích už mi také připadáš trošičku jako z jiného světa. Tvé každodenní duatlonky, doplněné večerní 3 km regenerací v bazéně, možná vstoupí do dějin triatlonového tréninku.

Radek

Ječmínek Máselník povedal(a)...

další bývalý pedagog, zdravím kolego:-). Moje aprobace je matika fyzika, co Ty? Jinak platí, co jsem psal už dávno, jsi prostě člověk s renesančním záběrem:-). Poněkud symbolicky jsem byl u dcery ve škole přednášet ho historii Předmostí v období starší doby kamenné. Prostě narozdíl od Tebe triatleta už jsem vykopávka:-)

Vl001 povedal(a)...

A koĺko vlastně stoja? :-)

Dobře to děláš. Vychováš si aspoň nástupce. A tihle malinkatí tě už neohrozí :-)

Anonymný povedal(a)...

aj si nejakych zlakal?:) J

Aldaman povedal(a)...

Pepo ty by jsi měl dostat ocenění jako "přínos triatlonu".
A mluvili jste i o tréninku? Jestli jsi dětem nastínil jen jeden týden tvého tréninku, nevím jestli jsi je moc nepostrašil :-).
JO a budeš psát opět přehledy jak ti jde trénování ?

Jozef Vrábel povedal(a)...

Aldaman:
Deti sa predsa nestrašia. Úplne stačilo, keď som im pre ilustráciu povedal, že pretek v dlho triatlone začína niekde 6km za Žilinou a končí v Bratislave.
Tie detailné prehľady (vo forme tréningového denníka)už asi písať nebudem.

Aldaman povedal(a)...

Já v tonlhe věku slyšet kolik toho musí triatlonista natrénovat, byl bych úplně vystrašenej :-).
To je škoda, bylo to dobrý čtení kolik jsi toho a jak zvládl :-).

Jozef Vrábel povedal(a)...

Aldamane, neviem, či to bolo až také dobré, podľa mňa to moc ľudí nebavilo a po čase by sa z toho stala totálna nuda.

Anonymný povedal(a)...

Jozo,

nas to bavilo...dava nam to inspiraciu a motivaciu, ak Ti to nezabera vela casu, asi viaceri by sme uvitali prehlad Tvojich treningov. Dik Sonny

Anonymný povedal(a)...

Diky za zajimave informace