pondelok 14. decembra 2009

Klasiky, alebo skejtovky?

Je veľa mudrlantov, ktorí hovoria, že najlepšia príprava triatlonistu v zime sú bežky. Možno. Ja zase taký chytrý nie som. Ja si skôr myslím, že je to vynikajúci doplnok pre trénivanie základnej aeróbnej vytrvalosti – jednoducho povedané ideálne pre absolvovanie dlhých tréningov, pretože behať v zime extrémne dlhé behy asi nebude to pravé orechové a dlhé kolo na trenažéry? To asi tiež nie. A preto teda bežky. Pravdu povediac, stál som na nich iba jeden víkend v živote, ale páčilo sa mi to. A preto som si povedal, že to skúsim.

Dávna - nedávna minulosť.
To že mi s bežkovaním nebudem mať problémy viem. Som celkom slušný, takmer pretekársky zjazdár a bežky sú vlastne zjazdovky s uvoľnenými pätami. Zjazdovanie bola v podstate moja jediná športová aktivita v rokoch predchádzajúcich triatlonu, skúšal som to ešte aj v posledných dvoch rokoch, ale pravdu-povediac už ma to moc nebavilo. Tratí, ktoré sú výzvou je málo a všetky sú ďaleko a ja si už nemôžem dovoliť stále zdrhať z domu – už zdrhám iba kvôli triatlonu. A preto bežky. Ale aké???? Mudrlanti tvrdia že skejtovky – lepšie sa na nich trénuje sila, a „cyklistické“ svaly. Lenže? Zase sú problém trate. Na skating treba upravené trate a tie sú neni hneď za domom – takže zase to zaberie nejaký ten čas. A preto som sa rozhodol jednoducho – Ironpepovsky.
Dilemu som vyriešil tak, že som si kúpil kvalitné turistické klasiky, bez nutnosti mazania(s hrebeňovou profiláciou na sklznici pod viazaním) a race-ové skatovky. Toto riešenie považujem za optimálne.
Klasiky som kúpil turistické, trošku širšie, aby som si mohol sám prerážať stopu a jazdiť v postate hoci-kde na poli – v mojom prípade 3metre za domom. Je to ohromná úspora času, dúfam, že zima bude stáť za to.
A skejtovky? Jasné – chcem pretekať!!! Biela stopa SNP, zimný triatlon a ja ešte neviem čo. Takže preto. Upravené trate na skating sú síce trošku ďalej, ale to už mám tiež vymyslené. Deti sú konečne vo veku, kedy môžu začať s lyžovaním Jožko má 7 a Margarétka takmer 5 (ale šikovná je potvorka na 7) a tak by sme už konečne radi cez víkendy po dlhých rokoch celá rodina na hory a tam by boli deti do obedu v lyžiarskej škole a my s manželkou na bežkách a poobede všetci na zjazdovkách, alebo sánkach. Ideálna predstava, čo bude realita – to sa uvidí.
A ako vyzerá tá moja výbavička:


Takže tu sú: samozrejme k rôznym bežkám aj rôzne palice


Detail na viazane


Botičky na klasiku


Klasiky ešte raz pohľad na podrážku. Vybral som Pilot systém s dvoma kolíkmi.


A toto sú skatovky, mal by to byť celkom slušný model, lepšie by mali byť iba karónové úlety.
Z karbónu mi stačia lyže.


A ešte pohľad na podrážku skatoviek. Takže opäť Pilot systém.

15 komentárov:

Vl001 povedal(a)...

Já chci taky závodit na běžkách! Ale já jsem línej. Vezmi mne s sebou :-)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Vezmem. To nie je problém :))).

Anonymný povedal(a)...

Pepo, mal si skusit skialp. Ak si dobry zjazdar, uzijes si to aj hore vyborny trening, aj dolu... Sonny

Jozef Vrábel povedal(a)...

Skialp by som veľmi rád. A podľa mňa je to iba otázka času. Celý problém je v tom, že o tom nechce manželka ani počuť, keďže ma pozná a vie, že by som asi nešlapal a nepúšťal sa iba po zjazdovkách ale niekde inde. A to je zase problém, je to zase o cestovaní a spojené s istým rizikom, aj keď jazda v hlbokom prašane na poriadnej streche je naozaj nenormálny zážitok :))).

Anonymný povedal(a)...

Pepo, dilema běžeckého stylu jsi vyřešil skvěle stylem všechno nebo nic. Já dávám přednost běžkám klasickým. Víc mi to připomíná běh a taky to víc umím. Teď hlavně, aby napadl sníh. Už se těším na Jizerskou padesátku. Vím, že to máš z ruky, ale nechceš si ji zkusit? Tom

Jozef Vrábel povedal(a)...

Tome: Jizerská 50-ka je klasicky a na to nemám racové bežky, takže tento rok asi nie. Ale, kedy to je? Pýtam sa pre istotu, lebo človek nikdy nevie.

Anonymný povedal(a)...

Součástí Jizerky je i závod na 30 km volně v pátek 8.1. V sobotu se jedou štafety firem a v neděli 50 km klasicky. Jak Tě znám z triatlonu tak jsi schopný dát oba závody: bruslení i skate. Hlavně aby byl sníh. Kukni na www.jiz50.cz. Tom

Anonymný povedal(a)...

dobry start

zombice povedal(a)...

Na bezky uz se taky tesim :) Hned po vanocich vyrazime s Ivcou na Slovensko a doufam ze bude snih at se moc pres svatky neflakam :)

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Pepo, resil jsem stejny problem a zvolil jsem combi bezky od Salomonu a boty stejny jako mas Ty. Bohuzel se zasekly nekde na poste tak na ne netrpelive cekam a tesim se az je vyzkousim. Preju hodne snehu a pekne si zajezdi. IronDave

SHOCKER :) povedal(a)...

Tesim sa az jozo najde clanok ze super priprava na TT je jazda na psich zaprahoch :) jozo nakupi svorku vlkov a bude im merat laktat :)
to budu zabite grafy a analyzy :)

Masher Vrabel :)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Bežky sú svinstvo. Ten dobrák, čo povedal, že je to výborná príprava v zime bol poriadny killer. Po nedeľnej 30-ke a dnešnej 20-ke (všetko klasicky) som sa skoro utopil v bazéne. Ruky mám rozflákané tak, že nebudem schopný ani vešať sviečky na stromček :))). Hnus :))), ale zajtra bežkujem znovu :)))

Anonymný povedal(a)...

Včera jsem dal 27 km klasicky v okolí Pradědu a dneska mě taky všechno bolí. Stopy sice nic moc, ale aspoň tam bylo málo lidí. V okolí Dubnice je tolik sněhu nebo jsi někde na horách? Tom

Anonymný povedal(a)...

Naviaž sa na lano za snežneho psa a pôjde to rýchlejšie. Síce sa može stať že Ťa povláči, ale aspoň bude väčšia zábava.Ondriško

Jozef Vrábel povedal(a)...

U nás je to so snehom totálna bieda, samý prašan a je ho asi 7cm. Takže o stope by som radšej ani nehovoril, proste divočina, ale ja obúvam bežky 2 metre za domom, takže aj to má svoje výhody, o tom ale potom :))).