sobota 7. novembra 2009

Polmaratón Otrokovice 7.11.2009

Tak som sa konečne odhodlal a vyrazil som na svoj prvý bežecký pretek. Je po sezóne, dokonca aj po odpočinkovom období a tak som mal v pláne poriadne sa rozbehnúť do nového tréningového obdobia. Vytvoril som si stratégiu charakteristickú iba dvoma slovami VIAC a RÝCHLEJŠIE. A ako teda začať, keď nie pretekom.
Neviem ako by malo vyzerať ideálne bežecké počasie, ale dnes bolo hnusne, zima 5 stupňov a mierne pršalo. Ale moje druhé meno je po tejto sezóne Rainman (všetky dobré výsledky som dosiahol v tomto ruku v daždi) a tak to bolo vlastne ideálne. Na preteky sme sa chystali viacerí z fóra běhej.com – nakoniec prišli Ječmínek, Téčko, Milan, Jirka Daňek a nechýbal ani domáci ironmanský matador Peťo Vabroušek.
Polmaratón je krátky a rýchly pretek, a preto sa pokúsim byť stručný aj ja. Pomaratón v Otrokoviciach je totálne placatý pretek, zložený z 420metrového nábehu na okruh a 8-mich okruhov ulicami mesta. Na štarte nás bolo okolo 70-ky a svoje sily som odhadol tak na 20-tu priečku a tam som sa zhruba na štarte postavil. Cieľ bol daný – beriem všetko pod 1:24:00 – s tým by som bol nadmieru spokojný, hlavne po takmer mesačnom minimálnom behaní.
A je tu štart, vyrážam a po chvíli sa zaraďujem na 9-tu pozíciu. Vpredu dvaja borci, ktorí frčia rýchlosťou svetla, potom 6-členná skupinka a potom ja osamotený asi tak 20-30 metrov za skupinkou. Bežíme a nič sa nedeje – prví dvaja sa vzďaľujú a 6-členná skupinka stále rovnako predomnou. Ale tých 20-30 metrov je pre mňa nedobehnuteľná vzdialenosť. Skúšam to, ale aj keď sa priblížim nejde to. Asi na piatom kilometri si ma všimol Peťo Vabroušek, ako bežím za nimi, počkal ma a spolu sme skupinku dorazili tak za minútku (ďík Peťo). A tak som sa stal na 3 okruhy členom skupinky bojujúcej o tretie miesto – teda ja bez akých-koľvek ambícií. Bežalo sa mi krásne, tempo bolo pre mňa na hrane, ale vyhovujúce, keď tu zrazu po občerstvovačke ne začiatku šiesteho kola prásk – neznesiteľná bolesť a pichanie na pravej strane (neskôr mi Tečko vysvetlil, že je to bránica). Musel som spomaliť a to výrazne a takmer vôbec som nemohol hýbať rukami, inak sa pichanie okamžite vracalo. A tak som nedobrovoľne nechal padnúť tepy na cca. 160 a v predklone pokračoval ďalej. Bol to pocit zúfalstva, proste som to chcel dobehnúť a nie sa domotať do cieľa, ale aké-koľvek zrýchlenie vracalo naspäť problémy z pichaním na pravej strane. A tak som sa trápil celé dva okruhy a až zhruba v polovici posledného okruhu, keď už som vedel, že to dobehnem som to mohol opäť rozbaliť a zrýchliť. Naozaj bežecké preteky sú drsné – bolia ďaleko viac ako triatlon. Nakoniec som udržal deviatu priečku, na ktorej som bol asi od 100-ho metru preteku. Výsledný čas bol 1:20:56 na priemernom tepe 164,4. Takže pre mňa veľmi pozitívny výsledok. Vabrouch dobeho tretí, v poslednom kruhu ostatním členom skupinky nastúpil a tí nemali šancu. JA som si zároveň vytvoril aj osobáky na 5km (18:08) na 10km (36:56) a na hodinovku 15,93km – predsa len pretek je pretek, tréning je predsa len niečo úplne iné.Po preteku sme spolu s Peťom V. vyklusali asi tak 4km a z Otrokovíc som si odniesol okrem pozitívneho zážitku aj novú tajnú cyklistickú zbraň do budúcej sezóny.

42 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

ahoj Pepo velká gratulace, čekal jsem kolik dáš a ten čas je skvělý!!! Pořád mám před očima ten tvůj kachní styl běhu z jara z Loretu a musel si udělat obrovský pokrok, protože tehdy jsi pokud si dobře pamatuju měl problém běžet i po 4:30. Jinak Loret od 9.3. Měj se fajn. IM

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ďík Michale. Som rád, že si spokojný. V Lloret mi to nebehalo, to som mal obe nohy zranené, na jednej ITBS a na druhej členok a nevedel som sa vôbec odraziť. To sa bohužiaľ so mnou vieklo celú túto sezónu a môj tohtoročný bežecký objem je dosť mizerný. Drž sa, už sa teším do Loreta.

Vl001 povedal(a)...

Hmmm, tak to už je fakt běh. Tak ať ti to vydrží!

Ječmínek Máselník povedal(a)...

pěkný výkon Pepo, sem si říkal žes mi nedal 2 kola:-). Já Tě viděl jenom v té skupince, kde jsi vypadal dobře. Na problémy, s nimiž jsi se potýkal, je ten čas ještě mnohem lepší, než se zdá. Krásný výkon. Já jsem byl tak rozbitý, že jsem místo výklusu sedl do auta a jel domů. Achilovky měly problémy i s plynem či spojkou:-)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Vl001 - Škoda, že si nemohol prísť, užil by si si to.
Ječmínku - o mojej ceste domov som radšej ani nepísal. Nohy v pohode, ale ešte v Otrokoviciach ma chytila také zimnica (Tečko by ti vedel rozprávať) že som sa klepal a klepal .. .Potom som naplno kúril v aute a zase som sa poriadne prehrial, pomohli až doma dva Paraleny. Ale už je OK a popíjam vínko.
Tečko dík za bundu.

Anonymný povedal(a)...

:-) neni zač. Ještě jednou gratulace a za tyden budu drzet palce, ať to vyjde
Téčko

Anonymný povedal(a)...

Moc pěkná premiéra, gratuluji. Zajimavá je tvoje poznámka, že běžecký závod bolí víc než triatlon. Inu, asi jak koho :)
Milan

Anonymný povedal(a)...

polmaraton bol celkom fajn ale u nas na Slovensku davaju na vacsine polmaratonov a maratonov ucastnicke medaile alebo tricko. Inak chcel by som poprosit ak je moznost pourgovat usporiadatelov aby poslali vysledky na stranku www.behy.cz

Jozef Vrábel povedal(a)...

Možno je to pre niekoho dôležité. Ak áno musíš chodiť tam, kde ich dávajú (samozrejme že si to nemohol vedieť), ja som sa chcel iba pekne prebehnúť a stretnúť s priateľmi. Nič viac a nič menej. A to som aj dostal. Za 120 korún štartovného je to akurát a ešte k tomu boli aj párky :-).

Anonymný povedal(a)...

ahoj nesiel som tam kvoli tym suvenirom aj keby som vedel ze nebudu pridem. Chcel som si odbehnut polmaraton dokonca zmerany chipom. Zabehol som moj druhy najlepsi polmaraton 1:36:10 a som spokojny. O tyzden bezim polmaraton v L.Mikulas a na dalsi tyzden si dam maraton v Trenčianskych tepliciach.

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ahoj. Ja to mám v pláne tiež. Len som chcel ísť v Mikuláši celý a v Tepliciach (čo je vlastne môj domáci 3km od domu) tiež.(myslel som si, že sú tam dva týždne pauza) Ale to by asi nebolo ono po týždni a tak asi zostanem tiež pri polke v Mikuláši a celom v Tepliciach. Jedine, že by do toho prehovorilo počasie, alebo by som sa zbláznil. Ak ma máhodou spoznáš v Mikuláši, alebo Tepliciach, tak sa ozvi rád sa s tebou spoznám.

henryIII povedal(a)...

Skvělý výkon a ještě s tím pícháním... Jsem zvědav, jak odběhneš ten maraton..., to bude výborný čas.

palo povedal(a)...

V LM sa vari spozname. Mam tam zatial moj najlepsi cas na polmaratone a chcel by som si ho vylepsit. Zatial som neobjavil vysledky z Otrokovic.

Ječmínek Máselník povedal(a)...

špatně hledáš:-) http://www.sportovniservis.cz/memoril-josefa-podmolka-a-inline-zvody/

Aldaman povedal(a)...

Tý brďo, Pepo pěkný čas, i když se to dalo čekat, a nebýt píchání v boku bylo by to ještě lepší, ale to až příště. Hlavně ať vydrží zdraví :-).

Vl001 povedal(a)...

Pepo, přestože (nebo protože?) jsi bouchač, myslím, že dva celé jsou moc. Dokonce bych řekl, že i ten jeden by mohl být trochu volněji než naplno, ale to ty vlastně neumíš:-)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Vl001 - máš pravdu. Ja to vidím, na 99% v sobotu zase iba na polovičku, a asi ani tú nie naplno (on ten profil trate ani neumožňuje nejaký superrýchly čas) a o týždeň celý a to iba ako pekný happening. Ten Trenčiansko-teplický maratón je kopcocitý ako prasa, tam sa o rýchlom čase nedá debatovať vôbec. Ale je to doma, 2x som ho ignoroval a do tretice by sa už patrilo.

rk povedal(a)...

Ahoj Pepo,
vzpomněl jsem si na slíbený odkaz s běžeckou abecedou a video ukázkami:
http://www.atletika-behy.cz/view.php?clanek=6

zombice povedal(a)...

Ahoj Pepo, ohromna gratulace :)
Svym zpusobem jsem rad, ze si jedinym zavodem prekonal vsechny moje osobaky, aspon me to trochu nakopne neco delat a na jare ty casy jeste vylepsit. Akorat nevim s kym budes v Lloretu trenovat, ja uz ti stacit nebudu, Michal si poveze hole :D, mladasove nejedou, tak to budes mit tezky porad nekde litat sam :))

Anonymný povedal(a)...

bola to realna 21?po regeneracnej faze behat 5km za 38:08,desinu pod 37min. a to si isiel cely polmaraton vyrazne pod 4min/km a to bolo 5st!!! Doteraz si mal problemy sa k 4min co len priblizit,ak to je fakt,tak neuveritelny progres a klobuk dole,ale uprimne sa mi to moc nezda:)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Tak úprimne, muselo to byť menej, lebo ja predsa nemôžem behať rýchlo :-). Samozrejme, že som to nemeral, ale možno stojí za zmienku veta, čo bola napísaná na blogu Ječmínka Máselníka : http://jmaselnik.blogspot.com/2009/11/da-se-bezet-pulmaraton-s-97-mi-kily-da.html
"Start se odehrává kousek před začátkem okruhu, aby bylo dosaženo správné délky trasy, což se podařilo, jak potvrdil můj garmin, dokonale, neboť jsem naměřil 21,1km." Tak, teraz je to už iba na tebe, či veríš GPS .... :-).

Anonymný povedal(a)...

Gratulujem ku prvému bežeckému preteku, zabehol si veľmi pekný čas. Vyzerá, že s Tvojím behaním to nie je také zlé a odrobil si kopec roboty. Možno si spomínaš, že už pred rokom ked si chcel bežať maraton bud na Liptove alebo Trenčianskych Tepliciach, tak som Ti radil radšej Liptov. Aj ked je to zvlnená trať, dá sa tam bežať rýchlo. Otázne ale je, čo s Tebou urobí 1/2M naplno týždeň pred Liptovom. Takisto 1/2M na Liptove sa týždeň po Otrokovickom 1/2M dá zvládnuť. Trenčianske Teplice by som naplno ako maratón nebežal, jedine ako dlhý beh.
Otázka správnej dlžky trate je ošemetná, veľa krát bolo spomínané že GPS nie je spoľahlivou metodou-to však neznamená že s GPS nemožno namerať správne. Certifikovaných tratí veľa nie je, takže ja by som si ťažku hlavu z toho, či to bolo 21,1km nerobil. Otrokovický 1/2M mohol mať správnu dlžku len kilometre mohli byť zle vyznačené. Ak tam pojdeš o rok, prípadne pojdeš naplno iný 1/2M, tak si budeš mocť overiť na čom si. Osobne si myslím, že ten, kto pravidelne behá, má mať odhad toho akým tempom beží. Ondriško

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ondiško:
Ďík. Vyzerá to, že to urobím tak ako píšeš, v sobotu polka a o týždeň celý, ale iba ako dlhý beh - to nie je trať pre mňa na závodenie. A okrem toho pre mňa je každý bežecký pretek iba tréning a prostriedok, ako sa dopracovať k solídnemu výsledku v triatlone. Takže ani vôbec neladím a buším naplno. Otázna zle vyznačených kilometrov pri správnej dĺžke trati je bezpredmetná. Išlo sa osem okruhov a medzičasy na 5, 10 a hodinu sú odvodené od medzičasov na konci jednotlivých kôl. Konkrétne 5-ka z na konci druhého kola (5,59km), 10-ka na konci 4-tého kola (10,76km) a hodinovka na konci šiesteho (15,93), kde som mal zhodou okolností medzičas 1:00:02.

Anonymný povedal(a)...

no ja si to mozem buducu sezonu hodit:) ,ked ty behavas polku z voleja,bez pripravy,s pichanim v boku a v zime za 1:20´,tak potom za idealnej konstelacii to fuknes za kolko?vsak ty si uz pan bezec a hlavne taka rychla premena ma znepokojuje:)S takymi parametrami musis ist IM pod 9h,ak nie,tak sa niekde stala chyba:)

Jozef Vrábel povedal(a)...

Vetu " Ironman pod 9 hodín." už nikdy nevyslovím a ani to nikdy nebude mojim cieľom.

Anonymný povedal(a)...

skor si myslim,ze tych 9 hodin bolo pre teba este prilis velke susto,lebo stiahnut pol hodinu v jednej sezone z takychto casov je nerealne.Tu sa da ist dole po 5 max.10minutach,ked vsetko sadne a trat je primerana.Je dost pravdepodobne,ze ani buducu sezonu este na to mat nemusis,ale drzim palec.

Jozef Vrábel povedal(a)...

Nepotreboval som pol hodinu, stačilo 12min a 22 sekúnd. Ale naozaj ich nebolo odkiaľ zobrať. Ten cieľ bol nereálny, ja som to navyše aj vedel, ale nechal som sa nezmyselne vyhecovať. Preto hovorím, že už nikdy.

Anonymný povedal(a)...

ja som pozeral Nitru a to je rovina,tam si mal 9:30 tusim.Ale vsak vyhecovat sa je dobre,inak by si ani nebezal ako si teraz bezal a v Nitre si mal osobak,nie?

zombice povedal(a)...

Nikdy nerikej nikdy ;) Nebudu ti tady Pepo valit do hlavy jak to pro tebe bude v pristi sezone pohoda dat to pod 9, ale realny to je, ac chces nebo nechces si to priznat. Pokud pojedes Otrokovice, a plavco bude stejny jako loni, tak tech 12,5 minuty se da stahnout, je jasny ze vetsina musi byt na behu, ktery si ale ted neuveritelne zlepsil. Spousta dobrych Ironmanu beha pak maraton cca 15-20 minut za osobakem v hladkym, takze pokud ty zabehnes to na co mas, tj. cas kolem 2:50, tak na rychlejsi trati v Otrokovicich nemuzes znovu bezet za 3:25.. A taky by bylo vhodny se uz konecne trochu venovat plavani :P Ono kazda minuta z tech dvanacti je pak dobra...

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ale kdeže, v Nitre som bol skoro 20 minút za osobákom.
Zombice:
Čítaš mi myšlienky, plávaniu sa je treba začať venovať. A preto som začal, asi pred mesiacom a už teraz som úplne inde - vo vode mi to teraz solídne lieta a ak vydržím s morálkou tak by to malo byť v lete vidieť. Len vydržať - to bude najťažšie.

Anonymný povedal(a)...

ja som myslel maraton,lebo ako sa vravi-zrychlis v biku 10min a v behu stratis 30.Ty si si to obratil,vies neda sa ubrat na biku 10 a na behu dalsich 10 a to si zrejme videl aj v Barcelone,tam si supol uzasny bike-37,9km/h-klobuk dole,ale pritom behu to uz muselo byt citit,teraz nemyslim na psychiku:)

Anonymný povedal(a)...

Jozko, ja som si myslel ze beham celkom dobre a lahko. Maraton 2:50 v IM 3:13, ale ked vidim ako sa ty zlepsujes tak na buduci rok radsej ani nenastupim na starty. Len nech ti to vydrzi a hlavne sa nepretoc ako stary budik.

Jozef Vrábel povedal(a)...

Miro,na štart určite nastúp. Pretek bez pretekárov nie je pretekom.
Inak to zlepšovanie - ja to vidím trošku inak. Proste som niečo zabehol (rozbitý som z toho ešte aj teraz), nabudúce už nemusím a také reči o maratóne za 2:50? To je totálna hovadina - najskôr zabehnúť a potom kecať :-). Polomaratón sa dá zabehnúť aj z minima poriadneho tréningu, ale celý určite nie.

Anonymný povedal(a)...

presne tak Mirko,za 2:50 behaju len bukvice a hlavu hore:))))

Anonymný povedal(a)...

MARTINKO, bukvica nebukvica ty len trenuj, nauc sa plavat a hlavne uz nechot na tie tvoje putaky HAWAI a podobne.Houk

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ale, ale chlapci. Veď to o tých bukviciach si môžete povedať aj na tréningu - veď beháte občas spolu, nie? Mimochodom, obaja beháte ľahlo a pekne, takže mám motiváciu pridať sa do klubu - za dva-tri roky :-).

Anonymný povedal(a)...

ty 4% polomensina vsak teba by na emigracnom odchytili a dali do karanteny.A povedali sme si,ze ziadne mena, Miro:))))

Anonymný povedal(a)...

Jozko sem tam behame spolu. Ale tam si to nemozme vydiskutovat nakolko dotycny poloatlet nevladze po treningu je potom deprimovany a chce ma byt

Jozef Vrábel povedal(a)...

Aj ja by som chcel niekedy prežiť vaše bežecké tréningy s ešte by mi zostala nejaká tá sila na bitie :-)

Anonymný povedal(a)...

nic to,nechaj chlapca tak,vies oni na FTVS si stale myslia,ze ta legendarna replika z Hamleta je:"bit ci nebit". Ale nejedna sa o IT terminologiu:)))

Anonymný povedal(a)...

dobry start

Anonymný povedal(a)...

Hvala za zanimljive informacije