pondelok 18. januára 2010

My road to Langkawi (Malaysia 2010)


Keďže som sa teda rozhodol, že sezónu začnem v Malaysii 27.2, tak by bolo treba nie čo ozajstné konečne potrénovať, nech tam nejdem ako tela na bitúnok :)))).
Celú zimu je to s tréningom ako na hojdačke, občas sa zadarí, občas to z „objektívnych príčin“ nevychádza a tak nie a nie sa dostať nad 15 tréningových hodín za týždeň. Ale keď som sa už rozhodol na takýmto „early štartom“, tak by sa patrilo aj niečo odtrénovať a do minulého týždňa som vstúpil s veľkým odhodlaním.
Keďže mám už iba 6 týždňov, treba sa začať seriózne pripravovať. Končím s hraním sa vo vode, kde plávanie kraulom predstavovalo tak 60%. Teraz je to 90% a fakt to bolí, lebo plávanie mávam vždy až večer a to je väčšinou 3. fáza tréningu, kedy už moc nevládzem a tak plavecké tréningy sú skôr bojom o prežitie. Celkovo som odplával 12,3km v 4. tréningoch (4 + 4 + 2,5 + 1,8). S tým sa dá žiť.
Cyklistika? Alebo lepšie povedané trenažér-bušídovanie. Odbušídoval som na trenažéri 322kilometrov a strávil som na ňom takmer 11 hodín. Trénoval som všetko – kopce, silu, kadenciu, vyliezol som na Galibier, Stelvio, prešiel som Amstel Gold race aj Tou of Flandres. Dokonca som si struhol spolu s Contadorom a spol aj Mt. Ventoux (oni šľapali na zázname s Eurosportu a ja do kopca s 2% stúpaním – takže to mali ťažšie, ale zase oni sú profíci). Je to divočina, vydržať koľké hodiny na trenažéri, ale keď musíš, tak musíš ... .Beh. Teraz dosť behám. Veď kedy, keď nie teraz v uhorkovej sezóne. Tento týždeň to dalo 85 kilometrov v piatich tréningoch. Odbehal som všeličo. 2 voľné behy (4:36/km), jeden tempový, jeden kros v poriadnych kopcoch a jeden tréning bol výbehy zjazdovky. Celkovo som odtrénoval 22 hodín – konečne číslo začínajúce dvojkou.
Uplynulý týždeň hodnotím ako obzvlášť vydarený, odtrénoval som takmer všetko, čo som chcel a prežil som. Ešte sa bojím poriadne pritlačiť na pílu, lebo predsa sa len rozbieham. Mesiac som bojoval s boľavým kolenom (ktoré som si odpísal netrpezlivou jazdou na trenažéri – o tom neskôr), ale už je to OK. Len ma to stálo mesiac iba voľného bicyklovania a bolesti na behu. Takže teraz radšej tréning vypustím, alebo skrátim. Celý týždeň som si hovoril: „V sobotu je 16. jnuára – spomeň si čo si urobil pred rokom. (Za každú cenu som chcel dobehnúť tempový beh v zime a na šmykľavom povrchu a skončilo to zranením stehenného svalu – ITBS)“. Takže v znamení nové hesla: „Viac a rýchlejšie, ale niekedy aj pomalšie a menej“ Vás zdravím a prajem veľa chuti do tréningu.

Ešte jedna perlička, ktorú som chcel napísať pri nejakom záverečnom ročnom účtovaní za rok 2009. Na Silvestra ráno som zistil, že mám najazdené v roku 2009 11953km na bicykli. To ma fakt naštvalo, lebo mal som to tak nejako spočítané, že aj keď sa budem celý November aj December flákať tak 12000 ma neminie. A tak som rýchlo zarobil dve fľaše jonťáku a Silvester – Nesilvester nasadol som na dve hodiny na trenažér. Za dve hodiny na trenažéri si píšem 60km, takže som tých 12000km prekonal. Čo ma však naštvalo, bolo to, že keď som robil Decembrový výkaz, tak som tam našiel ešte zatúlaných 60 kilákov a tak som vlastne Silvestrovskú cyklistiku vôbec nemusel absolvovať. Darmo, niekedy je treba lepšie počítať, potom sa človek nemusí toľko narobiť :)))).

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Presne tak to Pepo je, zaklad je naslouchat svemu telu
a obcas trenink vypustit a nebo zmenit. Pokud clovek jde proti zdi, casto jsou ty nasledky velmi dlouhe. IM

Aldaman povedal(a)...

Pepo, 12 tis. km za rok nenajedu autem :-).

Ječmínek Máselník povedal(a)...

Pěkně Pepo a polaď to pořádně, ať si pak přečtem něco z Hawaie:-)

Anonymný povedal(a)...

A já si Tě dám na čestné místo v mém PC vedle Martina Matuly :-))
mapo

Jozef Vrábel povedal(a)...

Čo blbneš, oproti tomu, koľko nabeháš ty je moje "behanie" iba slabý odvar :)))

Anonymný povedal(a)...

By som sa stavil, že ešte nejaké zabudnuté km by si vyhrabal. Priemer 1000km/mesiac je krásny. Ondriško

Anonymný povedal(a)...

Jozef ked budem mat 12000 km to uz budem po smrti. A 85km beh za tyzden to je morda. Ale profici su profici. Predsa len hobi team a "hobiti to maju lahsie.!" Tak sa drz v teple a vlhkosti.
Miro

Jozef Vrábel povedal(a)...

Miro, 12000km je v pohode, pokiaľ ťa to baví, aj keď o zimných cca. 3000km na trenažéri sa to nedá povedať. 85km behu je konečne to, čo by som chcel behávať, ale toto je už na mňa dosť - priznávam. V teple a vlhkosti sa budem držať :))), ak mi Jurášek dovtedy stihne vybaviť novú registračku - ak nie tak mám prúšvih.

Hynek povedal(a)...

Ahoj Pepo,
nebudu reagovat přímo na Tvůj článek, chtěl bych Tě požádat o radu. Pokud se nemýlím, používáš trenažér Tacx I-Magic T1900 Virtual Reality Trainer. Chci si ho objednat, ale při objednání je na výběr buď s nebo bez ovládacího rámu. Nemám s tím zkušenosti, můžeš poradit? Díky, Hynek

Jozef Vrábel povedal(a)...

Ahoj, máš na mysli magic steering držiak prednej vidlice?
Ak áko, tak je to v podstate nepotrebná vec, ale milá hračka. V
podstate sa pri real life videách nedá používať (nefunguje tam - nedá
sa tam riadiť, iba šlapať). Riadenie sa dá použiť iba vo virtual
reality - tam sa to dá zapnúť, alebo vypnúť. Ak to vypneš, počítač
bude riadiť za teba a ty budeš iba šlapať, ak si zapneš riadenie
riadiš ty a môžeš aj vyletieť z cesty - niečo ako počítačová hra s
autami a volantom. Len to riadenie je pre cyklistu trošku zvláštne.
Predsa len cyklista riadi hlavne naklápaním a prenášaním váhy ale tu
sa to dá iba točením a treba sí zvyknúť na citlivosť riadenia. Ja v
podstate riadenie nevyužívam, lebo jazdím iba real life videá.
Ak máš nejaké otázky, kľudne sa pýtaj.
Jozef